Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ανάλυση των ομάδων του φάιναλ φορ 2012


 
Μας χωρίζουν μόλις μερικές ώρες από την έναρξη του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης και όλα είναι έτοιμα για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μπασκετική διασυλλογική διοργάνωση! Οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό το φάιναλ φορ είναι ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Μπαρτσελόνα δηλ. οι ίδιες ομάδες που συμμετείχαν και στο φάιναλ φορ του 2009 στο Βερολίνο. Παρά το γεγονός όμως, ότι είναι ομάδες γνωστές σε όλους ή σχεδόν σε όλους, αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε σε μία τελευταία γρήγορη ανάλυση σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού τους και τα δυνατά τους σημεία. Ας αρχίσουμε λοιπόν...
Παναθηναϊκός
Ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός κατεβαίνει σε αυτό το φάιναλ φορ με απώτερο σκοπό να υπερασπιστεί το στέμμα του! Ένα εγχείρημα διόλου εύκολο, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι για να προκριθεί στον τελικό, θα πρέπει στα ημιτελικά να περάσει από τον σκόπελο που λέγεται ΤΣΣΚΑ! Παρόλες όμως τις δυσκολίες, το βάρος της φανέλας που έχουν οικοδομήσει οι "πράσινοι" τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αλλά και οι ικανότητες του κορυφαίου Ευρωπαίου προπονητή, Ομπράντοβιτς του δίνουν κάθε δικαίωμα να ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα και αυτήν την καταπληκτική φετινή ΤΣΣΚΑ!
Το κίνητρο εξάλλου του Ομπράντοβιτς σε αυτό το φάιναλ φορ είναι διπλό. Από τη μία θέλει να πάρει τον τίτλο με μειωμένο μπάτζετ σε σχεση με πέρσι και από την άλλη ξέρει ότι αυτό το φάιναλ φορ, πιθανότατα θα είναι το τελευταίο του στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, άρα τι καλύτερο από το να κλείσει την καριέρα του στους "πράσινους", με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας; Τα όπλα εξάλλου για να αποκλείσει την ΤΣΣΚΑ, τα έχει και οι Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους και Μπατίστ είναι μονάχα μερικά από αυτά.
Ολυμπιακός
Η συμμετοχή του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, μόνο ως έκπληξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αν σκεφτεί κανείς αυτά που συνέβησαν πέρσι το καλοκαίρι με τους αδελφούς Αγγελόπουλους, αλλά και αν δει τις εμφανίσεις των "ερυθρόλευκων" μέχρι τον Δεκέμβριο. Όμως αν παρατηρήσει κάποιος τη δουλειά του Ντούσαν Ίβκοβιτς σε "βάθος" καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και δει το συνολικό αποτέλεσμα και όχι μεμονωμένα κομμάτια θα καταλάβει ότι η πρόκριση του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ είναι πανάξια.
Οι "ερυθρόλευκοι" σίγουρα δεν έχουν άγχος σε αυτό το φάιναλ φορ, καθώς δεν συγκαταλέγονται μέσα στα φαβορί, αλλά ικανότητες έχουν. Η τεράστια προπονητική εμπειρία του "σοφού" σε συνδυασμό με τη μπασκετική ποιότητα των Σπανούλη, Πρίντεζη και Ντόρσει, μπορεί να πετύχει την υπέρβαση στον ημιτελικό με τη Μπαρτσελόνα, το βράδυ της Παρασκευής και μετά στον τελικό όλα είναι πιθανά... Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι εάν ο Ολυμπιακός παρουσιαστεί σοβαρός στην άμυνα και αποσυντονίσει το Ναβάρο, θα καταφέρει και να "σπάσει" την σκληρή άμυνα των Καταλανών.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση αυτής της Ευρωλίγκας και όχι άδικα... Οι Μοσχοβίτες κέρδισαν στην φάση των ομίλων και τις 2 φορές τον Παναθηναϊκό, αλλά η αλήθεια είναι ότι τόσο η κατάσταση των ομάδων όσο και η σοβαρότητα των αγώνων από την φάση των ομίλων στο φάιναλ φορ, διαφερει όσο η μέρα από τη νυχτα!
Η ΤΣΣΚΑ πάντως διαθέτει ένα καταπληκτικο ρόστερ, το οποίο έχει ως αιχμή του δόρατος, τον Αντρέι Κιριλένκο ή αλλιώς ΑΚ-47! Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι αυτό το "πυρηνικό" όπλο που διαθέτει η ΤΣΣΚΑ, περιβάλλεται από μία σειρά εξαιρετικών παικτών, όπως ο Νέναντ Κρστιτς, ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο Αλεξέι Σβεντ και ο Βίκτορ Κριάπα! Η ρώσικη αρκούδα θέλει να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρωλίγκας 4 χρόνια μετά το τελευταίο της ευρωπαϊκό, το 2008 και οτιδήποτε λιγότερο από την κορυφή για αυτούς, θα θεωρηθεί αποτυχία!
Μπαρτσελόνα
Όταν σε λένε Μπαρτσελόνα, ο μόνος στόχος που πρέπει να έχεις στο φάιναλ φορ είναι η κατάκτηση του τίτλου! Βέβαια εάν έχεις αποτύχει να πάρεις το ευρωπαϊκό πέρσι που γινόταν η διοργάνωση μέσα στο σπίτι σου, λόγω Παναθηναϊκού, δεν έχεις και την καλύτερη δυνατή ψυχολογία, αλλά και πάλι είσαι η Μπαρτσελόνα...
Οι Καταλανοί διαθέτουν άμυνα που τσακίζει κόκκαλα και τον πάντα εξαιρετικό, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, αλλά ακόμα και αν... προκριθούν στον τελικό είτε έχουν απέναντι ΤΣΣΚΑ είτε Παναθηναϊκό αουτσάιντερ θα είναι για την κατάκτηση του τροπαίου. Βέβαια από την άλλη πλευρά υπάρχει πάντα και το θέμα του κινήτρου, καθώς καλώς ή κακώς αν οι "μπλαουγκράνα" κάνουνε την έκπληξη φέτος και πάρουνε το ευρωπαϊκό θα δίνανε μία ηχηρή απάντηση σε όλους όσους τους αμφισβήτησαν για την περσινή τους αποτυχία, ενώ από την άλλη πλευρά και ο Ναβάρο θα ήθελε την κούπα στο τελευταίο πιθανότατα φάιναλ φορ της καριέρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου