Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα στα final four- A΄ μέρος 1988-2000 (vids)


Το final four πλησιάζει και το ενδιαφέρον του κοινού για την Ευρωλίγκα βρίσκεται στα ύψη! Έτσι λοιπόν και εμείς αποφασίσαμε να θυμηθούμε σιγά-σιγά τα προηγούμενα final four, από τη Γάνδη το 1988, όταν η Τρέισερ Μιλάνο κατέκτησε την πρώτη Ευρωλίγκα που διεξήχθη με αυτό το σύστημα, μέχρι και πέρσι όταν ο Παναθηναϊκός σήκωνε το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης μέσα στη Βαρκελώνη!
ΓΑΝΔΗ-1988- Τρέισερ Μιλάνο
Το πρώτο φάιναλ φορ διεξήχθη στη Γάνδη το 1988 και συμμετείχαν 4 ομάδες: η Τρέισερ Μιλάνο, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Παρτιζάν και ο Άρης. Η FIBA δοκίμαζε εκείνη τη σεζόν αυτό το σύστημα διεξαγωγής της τελικής φάσης του πρωταθλήματος Ευρώπης για πρώτη φορά, μετά τη δεκαετία του ΄60 όταν και είχε χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά. Σκοπός των ιθυνόντων της διοργανώτριας αρχης ήταν να δουν τα αποτελέσματα του φάιναλ φορ ως προς την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ομάδων που θα συμμετείχαν, αλλά και ως προς την αποδοχή από το φίλαθλο κοινό.
Στον πρώτο ημιτελικό συμμετείχε ο Άρης με την Τρέισερ Μιλάνο και περίπου 7.000 οπαδοί του Άρη είχαν κάνει την Φλάντερς Έξπο "Αλεξάνδρειο"! Όλη η Ελλάδα περίμενε με κομμένη την ανάσα να δει τους "κιτρινόμαυρους" στον τελικό, αλλά ο Μπομπ Μάκαντου είχε άλλη άποψη, ο σπουδαίος άσος της Μιλάνο σημείωσε εκείνη τη βραδιά 39 πόντους (!), ενώ παράλληλα ο Σούμποτιτς του Άρη δεν βρέθηκε και στην καλύτερη του μέρα. Έτσι η Μιλάνο νίκησε με 87-82 τον Άρη και προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό.
Στον δεύτερο ημιτελικό της μέρας η Μακάμπι πραγματοποίησε τη μεγάλη έκπληξη, καθώς κέρδισε με 87-82 τη Παρτιζάν των Ντίβατς, Ομπράντοβιτς, Τζόρτζεβιτς, Γκρμπόβιτς, Πετσάρσκι, Πάσπαλι, Σάβοβιτς και Νάκιτς! Το κρυφό όπλο των Ισραηλινών ήταν ο Ουίμς, ο οποίος με 18 πόντους χάρισε τη νίκη-πρόκριση στην ομάδα του Τελ Αβίβ.
Στον τελικό η Τρέισερ απέδειξε την ανωτερότητα της, καθώς νίκησε με 90-84 την Μακάμπι χάρις σε 25 πόντους του Μπομπ Μάκαντου , 17 του Μάικ Ντ' Αντόνι κι άλλους τόσους του Ρίκι Μπράουν. Από τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Ντορόν Τζάμσι με 24 πόντους και ο Κεν Μπάρλοου με 21. Ο Άρης από την άλλη πλευρά, παρά τους 41 πόντους του Νίκου Γκάλη (!), ηττήθηκε και στον μικρό τελικό από την Παρτίζαν με 105-93 και κατετάγη τέταρτος.
Δείτε στιγμιότυπα από τον τελικό:
 
Mοναχο-1989-Γιουγκοπλάστικα
Το 1989 το φάιναλ φορ διεξήχθη στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο. Αυτό το φάιναλ φορ όμως είχε κάτι το διαφορετικό από τα προηγούμενα, καθώς σε αυτο το φάιναλ φορ εμφανίστηκε η... κορυφαία κατά πολλούς ευρωπαϊκή ομάδα όλων των εποχών, η Γιουγκοπλάστικα. Μία ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τους Ντούσκο Ιβάνοβιτς, Τόνι Κούκοτς, Ντίνο Ράτζα,Ζόραν Σρετένοβιτς, Λούκα Παβίσεβιτς, Βέλιμιρ Περάσοβιτς, Ζαν Τάμπακ και Γκόραν Σόμπιν! Η Γιουγκοπλάστικα είχε καταφέρει εξ αρχής να στρέψει τα φώτα της δημοσιοτητας πάνω της, αλλά βέβαια δεν συμμετείχε μόνη της στο φάιναλ φορ. Εκτός της Γιουγκοπλάστικα στο Μόναχο βρισκόταν ο Άρης, η Μπαρτσελόνα και η Μακάμπι Τελ Αβίβ.
Στον πρώτο ημιτελικό οι Σέρβοι έδειξαν τα δόντια τους στη Μπαρτσελόνα, την οποία και κέρδισαν με 87-77, ενώ στον άλλο ημιτελικό ο Άρης βρέθηκε μία ανάσα από την πρόκριση στον τελικό, αλλά η επιπολαιότητα των Γιαννάκη και Φιλίππου του τη στέρησαν. Για την ακρίβεια ο Άρης ήταν καβάλα στο άλογο μέχρι το 30΄και οι παίκτες της Μακάμπι, βλέποντας ότι θα χάσουν άρχισαν να... προκαλούν! Οι Γιαννάκης και Φιλίππου αντέδρασαν και έτσι εχασαν την συγκέντρωση τους, αποτέλεσμα της αποδιοργάνωσης που προκάλεσε στον Άρη αυτή η αντιπαράθεση ήταν στα τελευταία λεπτά του αγώνα οι Ισραηλινοί να κυριαρχήσουν στο παρκέ και να επικρατήσουν εν τέλει με 99-86.
Στο μεγάλο τελικό ο Σρετένοβιτς εξουδετέρωσε αμυντικά τον Ντόρον Τζάμσι, ενώ ο Ράτζα με 20 πόντους, ο Κούκοτς με 18 και ο Ιβάνοβιτς με 12 αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την Γιουγκοπλάστικα. Έτσι η θρυλική ομάδα κέρδισε με 75-69 τη Μακάμπι και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όταν η γιουγκοσλαβική ομάδα επέστρεψε στο Σπλιτ, πάνω από 100.000 οπαδοί της, την περίμεναν στο αεροδρόμιο! Στο μικρό τελικό ο Άρης επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 88-71 καταλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρίτη θέση και κάνοντας παράλληλα ένα βήμα παραπάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.
Δείτε στιγμιότυπα από τον μεγάλο τελικό:
1990-ΣΑΡΑΓΟΣΑ-Γιουγκοπλάστικα
Το 1990 στη Σαραγόσα, η Γιουγκοπλάστικα ξαναπήρε το τρόπαιο, εξάλλου εκείνη τη χρονιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόταν στη μέγιστη ακμή της. Σε αυτό το φάιναλ φορ, εκτός της γιουγκοσλάβικης ομάδας, βρισκόταν οι Άρης και Μπαρτσελόνα που βεβαίως συμμετείχαν και στο προηγούμενο φάιναλ φορ, αλλά και η "έκπληξη" της διοργάνωσης, η Λιμόζ.
Στον πρώτο ημιτελικό η Γιουγκοπλάστικα διέλυσε τη Λιμόζ με 101-83, ενώ στο δεύτερο ο Άρης ηττήθηκε για ακόμα μία φορά σε ημιτελικό, αυτή τη φορά από την Μπαρτσελόνα με 104-83, παρά την ήττα όμως ο Νίκος Γκάλης σημείωσε 43 πόντους, πραγματοποιώντας ρεκόρ επίτευξης πόντων σε φάιναλ φορ! Οι οπαδοί του Άρη βεβαια δεν πολυνοιάζονταν για αυτό, μάλλον περισσότερο τους ένοιαζε η ήττα της ομάδας τους και έτσι μέσα στην απογοήτευση τους τον αποδοκίμασαν, προκαλώντας την δικαιολογημένη οργή του!
Στον μικρό τελικό οι "κιτρινόμαυροι" ηττηθηκαν από τη Λιμόζ με 103-91, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση της κατάταξης, ενώ στον μεγάλο τελικό η Γιουγκοπλάστικα κέρδισε τη Μπαρτσελόνα με 72-67 και κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ευρώπης!
Εκείνη η χρονιά ήταν η τελευταία χρονιά του "μεγάλου" Άρη της δεκαετίας του ΄80, καθώς μετά από αυτό το φάιναλ φορ τα προβλήματα στις σχέσεις παικτών-διοίκησης ήταν τόσο μεγάλα που το "παραμύθι" που είχε φτιάξει η ομάδα της Θεσσαλονίκης, τη δεκαετία του '80 άρχισε να διαλύεται... Επίσης πολλές αλλαγές μετά από εκείνη τη σεζόν, είχαμε και στη Γιουγκοπλάστικα, καθώς οι Ντίνο Ράτζα, Ντούσκο Ιβάνοβιτς και Γκόραν Σόμπιν αποχώρησαν από τον σύλλογο.
Δείτε τα στιγμιότυπα του μεγάλου τελικού:
 
1991-ΠΑΡΙΣΙ-ΠΟΠ '84( πρώην Γιουγκοπλάστικα)
Το φάιναλ φορ του 1991 έγινε στο Παρίσι και πιο συγκεκριμένα στο γνωστό σε όλους μας, Παλαί Ντε Μπερσί. Σε αυτό το φάιναλ φορ συμμετείχαν η Μπαρτσελόνα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Σκαβολίνι και η... ΠΟΠ ΄84, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η Γιουγκοπλάστικα με άλλο όνομα! Τι και αν είχαν γίνει σημαντικές αποχωρήσεις το προηγούμενο καλοκαίρι από την ομάδα του Σπλιτ, τα μεγάλα ονόματα δεν έλειπαν από το ρόστερ της! Για του λόγου το αληθές στο ρόστερ της έβρισκες τους Τόνι Κούκοτς, Ζόραν Σρετένοβιτς, Βέλιμιρ Περάσοβιτς, Γιαν Τάμπακ, Ζόραν Σάβιτς, Άραμις Νάγκλιτς, αλλά και τον απίθανο Αμερικανό Άιβι Λέστερ!
Στον πρώτο ημιτελικό η παντοδύναμη Μπαρτσελόνα της εποχής, αποτελούμενη από τους Έπι, Σολοθάμπαλ, Μοντέρο και Γκαλιλέα διέλυσε την Μακάμπι με 101-67 και έδειχνε ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό. Στον άλλο ημιτελικό της ημέρας η ΠΟΠ ΄84 με τον Σάβιτς σε τρελά κέφια (25 πόντοι και 8 ριμπάουντ) κερδισε άνετα τη Σκαβολίνι με 93-77 και πήγε στον τελικό προκειμένου να υπερασπιστεί το στέμμα της (αυτό που είχε κατακτήσει ως Γιουγκοπλάστικα !).
Έτσι 2 μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε ένας από τους συγκλονιστικότερους τελικούς όλων των εποχών! Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι με την πλήρη σημασία της λέξης και η ΠΟΠ΄84 απέδειξε ότι διέθετε την ψυχή της πρωταθλήτριας, νικώντας εν τέλει με 70-65 την Μπαρτσελόνα. Από τους νικητές ξεχώρισε ο Ζόραν Σάβιτς με 27 πόντους, ο Τόνι Κούκοτς με 8 πόντους- 7 ριμπάουντ και 4 τάπες, αλλά και ο Άιβι Λέστερ με 11 πόντους- 5 ριμπάουντ και τρεις τάπες! Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα της ΠΟΠ΄84 που με τις 3 συνεχόμενες κατακτησεις της Ευρωλίγκας, κατάφερε να μετατραπεί σε θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στον μικρό τελικό εκείνης της βραδιάς η Μακάμπι κέρδισε με 83-79 τη Σκαβολίνι, οι οπαδοί της οποίας μην αντέχοντας ακόμα μία ήττα της ομάδας τους, ξέσπασαν πετώντας ντομάτες και αυγά στο παρκέ!
1992-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-Παρτιζάν
Το 1992 , το φάιναλ φορ διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη και πιο συγκεκριμένα στο Αμπντί Ιπεκτσί, την έδρα της Εφές. Σε εκείνο το φάιναλ φορ συμμετείχε η Φιλιπς Μιλάνο, η Μπανταλόνα, η Εστουντιάντες και η Παρτιζάν. Η ομάδα του Βελιγραδίου ήταν πολύ νεαρή σε ηλικία (μ.ο. μόλις τα 21.7 έτη) και έτσι παρά το γεγονός ότι διέθετε πολλούς και ταλαντούχους παίκτες (Τζόρτζεβιτς, Ντανίλοβιτς, Λόντσαρ, Ρέμπρατσα, Κοπρίβιτσα) σχεδόν κανείς δεν την υπολόγιζε για νικήτρια. Όμως ο νεαρός προπονητής της είχε άλλη άποψη, αυτόν τον καινούριο τεχνικό, τον έλεγαν... Ζέλικο Ομπράντοβιτς!
Στον πρώτο ημιτελικό η Μπανταλόνα κέρδισε με 91-69 τη Εστουντιάντες ενώ στον δεύτερο η "πρωτάρα" Παρτιζάν κέρδισε το μεγάλο φαβορί, τη Φιλιπς Μιλάνο με 82-75! Έτσι στον τελικό η Μπανταλόνα θα αντιμετώπιζε την Παρτιζάν, με το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο να είναι οι Ισπανοί.
Όμως ο Πέτζα Ντανίλοβιτς με τη μεγαλειώδη εμφάνιση που πραγματοποίησε (σημείωσε 25 πόντους), αλλά και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με ένα απίστευτο τρίποντο 3΄΄ πριν το τέλος, έδωσαν τον τίτλο στην Παρτιζάν και έκαναν όλη την Ευρώπη να παραμιλάει! Η ομάδα του Βελιγραδίου κέρδισε με 71-70 την Μπανταλόνα και τα μωρά του Ομπράντοβιτς ένα κουβαρι μέσα στο γήπεδο πανηγύριζαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης.
Δείτε στιγμιότυπα από τον μεγάλο τελικό:
 
1993-ΦΑΛΗΡΟ-Λιμόζ
Το 1993 το φάιναλ φορ έχει έντονο ελληνικό χρώμα, αφενός διότι διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ΣΕΦ και αφετέτερου γιατί σε αυτό το φάιναλ φορ συμμετέχει και πάλι ελληνική ομάδα έπειτα από 3 χρόνια χωρίς... γαλανόλευκο χρώμα στην τελική φάση της Ευρωλίγκας! Μόνο που αυτή τη φορά η ομάδα που εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα δεν λέγεται Άρης, αλλά ΠΑΟΚ. Εκτός του ΠΑΟΚ σε αυτό το φάιναλ φορ συμμετέχουν: η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπενετόν Τρεβίζο και η Λιμόζ.
Πέρα όμως από το γαλανόλευκο στοιχείο, αυτό το φάιναλ φορ περιλαμβάνει και το στοιχείο της έκπληξης! Έτσι και στους 2 ημιτελικούς κερδίζουν τα αουτσάιντερ, η Λιμόζ κερδίζει με 62-52 τη "βασίλισσα" Ρεάλ Μαδρίτης του Σαμπόνις (!), ενώ η Τρεβίζο κερδίζει το μεγάλο φαβορί του φάιναλ φορ, τον ΠΑΟΚ με 79-78 χάρις σε καλάθι του Μαουρίτσιο Ραγκάτι στο τέλος. Η εξαιρετική εμφάνιση των Πρέλεβιτς, Κλιφ Λέβινγκστον, Μπάρλοου και Κόρφα δεν φτανουν στον "δικέφαλο" του Βορρά για να δώσει το παρόν στον μεγάλο τελικό.
Ο ΠΑΟΚ κατέλαβε εν τέλει την τρίτη θεση, νικώντας στον μικρό τελικό με 76-70 τη Ρεάλ (Μπάρλοου 20, Κόρφας 16, Πρέλεβιτς 15 και Λέβινγκστον 11π και 10ρ έναντι 14 πόντων και 18 ριμπάουντ του Σαμπόνις) σε ένα ματς όπου οι οπαδοί των "ασπρόμαυρων" έκαναν αποχή λόγω της κακής διαιτησίας που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ στον ημιτελικό. Βέβαια προτού αποφασίσουν να κάνουν αποχή, ανάρτησαν ένα πανό εναντίον της FIBA ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Στον μεγάλο τελικό η Λιμόζ έκανε την έκπληξη των εκπλήξεων, αφού νίκησε με 59-55 την Μπενετόν, χάρις στην σκληρή της άμυνα, αλλά και στους Μάικλ Γιάνγκ και Τζιμ Μπιλμπά, οι οποίοι σημείωσαν 18 και 15 πόντους αντίστοιχα!
Δείτε στιγμιότυπα από τον μεγάλο τελικό:
 
1994-ΤΕΛ ΑΒΙΒ- Μπανταλόνα
Εάν το φάιναλ φορ του 1993 ήταν το πρώτο, στο οποίο συμμετείχε ελληνική ομάδα που δεν λεγόταν... Άρης, το φάιναλ φορ του 1994 ήταν το πρώτο στο οποίο συμμετείχαν 2 ελληνικές ομάδες, οι οποίες μάλιστα ήταν και πρωτάρες σε φάιναλ φορ! Αναφέρομαι βεβαίως στους 2 "αιώνιους", Παναθηναϊκο και Ολυμπιακό, οι οποίοι συμμετείχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε φάιναλ φορ, το 1994 στο Τελ Αβίβ. Εκτός βεβαίως των "αιωνίων" , την τετράδα του φάιναλ φορ συμπλήρωναν η Μπαρτσελόνα και η Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Στον πρώτο ημιτελικό ο Ολυμπιακός κέρδισε με 77-72 τον Παναθηναϊκό ( Πάσπαλι 22, Τάρπλεϊ 21- Βολκόφ 32), ενώ η Μπανταλόνα κέρδισε την Μπαρτσελόνα με 79-65 στον δεύτερο ημιτελικό (Τόμας Γιοφρέσα 21- Σαν Επιφάνιο 23). Έτσι το ζευγάρι του μεγάλου τελικού θα ήταν Ολυμπιακός-Μπανταλόνα και του μικρού, Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα.
Στον μικρό τελικό ο Παναθηναϊκός σκόρπισε τη Μπαρτσελόνα με 100-83 χάρις σε 30 πόντους του Νίκου Γκάλη, αλλά στον μεγάλο τελικό η κατάληξη δεν ήταν εξίσου ευτυχής και για τους "ερυθρόλευκους". Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το 30΄, αλλά κάπου εκεί οι Πειραιωτες έπαθαν μπλακ άουτ, η Μπανταλόνα άρχισε να μειώνει διαρκώς τη διαφορά και στην τελευταία φαση του ματς ο Κορνέλιους Τόμπσον ευστόχησε σε τρίποντο, χαρίζοντας το τρόπαιο στην Μπανταλόνα και βυθίζοντας παράλληλα στην απογοήτευση τους "ερυθρόλευκους". Πάντως η συμμετοχή του Ολυμπιακού στον τελικό του φάιναλ φορ του ΄94 ήταν η πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε τελικό Ευρωλίγκας.
Δείτε στιγμιότυπα από τον τελικό:
 
1995-ΣΑΡΑΓΟΣΑ-Ρεάλ Μαδρίτης
Το 1995 το φάιναλ φορ διεξάγεται στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στη Σαραγόσα. Οι 2 "αιώνιοι" είναι και πάλι εκεί, ομως αυτή τη φορά το κουαρτέτο δεν κλείνει η Μπανταλόνα και η Μπαρτσελόνα, αλλά η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1993, Λιμόζ και η Ρεάλ Μαδρίτης. Εκτός των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για δευτερη σερί χρονιά σε φάιναλ φορ είναι και ο Ζέλικο Oμπράντοβιτς, ο οποίος το προηγούμενο καλοκαίρι είχε κάνει το μεγάλο βήμα από τη Μπανταλόνα στη Ρεάλ.
Στον ένα ημιτελικό η Ρεάλ κερδίζει άνετα τη Λιμόζ με 62-49, αποδεικνύνοντας ότι δεν σκοπεύει να μην διεκδικήσει μία διοργάνωση που διεξάγεται στη χώρα της, ενώ στον άλλο ημιτελικό ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 58-52 (σε έναν αγώνα που θυμίζει επανάληψη του ημιτελικού της προηγούμενης σεζόν ανάμεσα στις 2 ομάδες).
Στον μικρό τελικό ο Παναθηναϊκός κερδίζει άνετα τη Λιμόζ με 91-77, παρά την απουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη λόγω τραυματισμού, ενώ στον μεγάλο τελικό ο Ολυμπιακός γνωρίζει την ήττα από τους Μαδριλένους με 73-61, χάρις κυρίως στην πολύ έξυπνη αμυντική τακτική, με την οποία παρέταξε τη Ρεάλ ο Ομπράντοβιτς. Οι "ερυθρόλευκοι" χάνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ευκαιρία να αποτελέσουν την πρώτη ελληνική ομάδα που θα σκαρφαλώσει στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ ο Σέρβος τεχνικός εξελίσσεται σε "δήμιο" τους.
Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:
 
1996-ΠΑΡΙΣΙ-Παναθηναϊκός
Το φάιναλ φορ του 1996 έγινε στο Παρίσι και ήταν σημαδιακό για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ! Ο λόγος; Μα φυσικά το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά η κορυφή της Ευρωλίγκας βάφτηκε επιτέλους "γαλανόλευκη", καθώς ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης, το πρώτο όπως θα αποδεικνυόταν στο μέλλον από πολλά ακόμα πρωταθλήματα Ευρώπης που θα ακολουθούσαν! Αυτό το τρόπαιο πανηγυρίστηκε έξαλλα σε ολόληρη την Ελλάδα και όχι άδικα, καθώς χρειάστηκαν 4 αποτυχημένοι ελληνικοί ημιτελικοί (Άρης 1988, 1989, 1990-ΠΑΟΚ 1993) και 2 αποτυχημένοι ελληνικοί τελικοί (Ολυμπιακός 1994, 1995), προκειμένου να καταφέρει ο Παναθηναϊκός το 1996 να φέρει την κούπα της Ευρωλίγκας στα πάτρια εδάφη!
Στο φάιναλ φορ, εκτός του Παναθηναϊκού, συμμετείχε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ρεάλ Μαδρίτης του Ομπράντοβιτς και η Μπαρτσελόνα του Καρνισόβας, όπως γίνεται λοιπόν καταννοητό οι μάχες που θα ακολουθούσαν προμηνύονταν ομηρικές! Στον πρώτο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός είδε τον Ντομινίκ Ουίλκινς να παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα των απίστευτων ικανοτήτων του και να δίνει στους "πράσινους" την πρόκριση επί της ΤΣΣΚΑ με 81-71, ενώ στον δεύτερο ημιτελικό ο Αρτούρας Καρνισόβας έκανε την Ρεάλ των Σάβιτς και Αρλάουκας να μοιάζει μικρή ομάδα! Αποτέλεσμα της εξαιρετικής εμφάνισης του Καρνισόβας ήταν, η Μπαρτσελόνα να κερδίσει τους "Μαδριλένους" με 76-66 και να προκριθεί στον τελικό, ο οποίος προδιαγραφόταν ιστορικός.
Στον τελικό ο Παναθηναϊκός έδειχνε καλύτερος από τη Μπαρτσελόνα και το τρόπαιο φαινόταν να "πρασινίζει", αλλά η ομάδα του Γιαννάκη, όπως και ο Ολυμπιακός το 1994 με την Μπανταλόνα έπαθε στα τελευταία λεπτά μπλακ άουτ! Έτσι στην τελευταία φάση του αγώνα ο αρχηγός των "πρασίνων" έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του και ο Μοντέρο έφυγε στην αντεπίθεση για το λέι απ, ενώ το σκορ ήταν 67-66 υπέρ του Παναθηναϊκού. Τότε λοιπόν συνεβη το... θαύμα, ο Βράνκοκοβιτς με σπριντ που θα ζήλευε ακόμα και ο Γιουσέιν Μπολτ έφυγε από την επίθεση του Παναθηναϊκού γύρισε στην άμυνα και με μία καταπληκτική τάπα έκοψε τον Μοντέρο και τα όνειρα της Μπαρτσελόνα για τον τίτλο... Ο Παναθηναϊκός ήταν πρωταθλητής Ευρώπης, όπως έλεγε και η τρεμάμενη από συγκίνηση φωνή του εκφωνητή του αγώνα!
Ο Παναθηναϊκός των Ουίλκινς, Γιαννάκη, Αλβέρτη, Οικονόμου, Βράνκοβιτς και Κόρφα είχε κερδίσει στον τελικό την Μπαρτσελόνα του Καρνισόβας, του Χιμένεθ, του Μαρτίνεθ, του Γκαλιλέα και του Μοντέρο στον κορυφαίο ίσως τελικό της Ευρωλίγκας όλων των εποχών...
Δειτε τα στιγμιότυπα του τελικού:
Η ανατριχιαστική περιγραφή του ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης στα τελευταία δευτερόλεπτα και η απάντηση του Φίλιππου Συρίγου στα παράπονα της Μπαρτσελόνα περί αντικανονικού κόψιματος του Βράνκοβιτς:
 
1997-ΡΩΜΗ-Ολυμπιακός
Aφού λοιπόν ο Παναθηναϊκός έκανε την αρχή με το πρώτο ευρωπαϊκό το '96, ο Ολυμπιακός πήρε τη σκυτάλη στη Ρώμη το 1997, φέρνοντας το δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό στην Ελλάδα! Τρίτη και φαρμακερή όπως θα μπορούσε να πει κάποιος, καθώς μετά από 2 χαμένους τελικούς (το ΄94 από τη Μπανταλόνα και το ΄95 από τη Ρεάλ), η ιστορία χρώσταγε στους "ερυθρόλευκους" ένα πρωτάθλημα Ευρώπης. Σε αυτό το φάιναλ φορ στην "Αιώνια Πόλη", εκτός του Ολυμπιακού συμμετείχε η "συνήθης ύποπτη" σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Μπαρτσελόνα και οι "πρωτάρες" Ολίμπια Λιουμπλιάνας και Βιλερμπάν.
Στον πρώτο ημιτελικό οι "ερυθρόλευκοι" δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα από την Ολίμπια Λουμπλιάνας και επικράτησαν με 74-65, με τον Ντέιβιντ Ρίβερς να κάνει "όργια", σημειώνοντας 28 πόντους! Στον δεύτερο ημιτελικό η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε πιο πολύ από ότι αναμενόταν κόντρα στη Βιλερμπάν, αλλά εν τέλει επικράτησε της γαλλικής ομάδας με 77-70. Έτσι στον τελικό θα συγκρούοταν ο Ολυμπιακός με τη Μπαρτσελόνα.
Ο μεγάλος τελικός ήταν ντέρμπι για ένα ημίχρονο, καθώς οι "μπλαουγκράνα" στα πρώτα 20΄της αναμέτρησης παρέμεναν κοντά στο σκορ και έδειχναν ικανοί να χτυπήσουν το παιχνίδι, όμως στο δεύτερο μισό ποιος είδε τον Ρίβερς και δεν τον φοβήθηκε! Ο Αμερικανός γκαρντ με 26 πόντους, έκανε “σμπαράλια” την άμυνα των Καταλανών, χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο μία επιβλητική νίκη στους Πειραιώτες απέναντι στην Μπαρτσελόνα με 73-58 και μαζί το το τρόπαιο.
Δείτε στιγμιότυπα από τον μεγάλο τελικό:
1998-ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ-Κίντερ Μπολόνια
Είχαμε δει σε φάιναλ φορ τον Άρη, είχαμε δει τον ΠΑΟΚ, είχαμε δει τον Παναθηναϊκό αλλά και τον Ολυμπιακό και όμως, δεν είχαμε δει μία πολύ μεγάλη ελληνική ομάδα, την ΑΕΚ! Έτσι στο φαίναλ φορ της Βαρκελώνης το 1998 ήρθε η σειρά της "Ένωσης" να διεκδικήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Στο ίδιο φάιναλ φορ εκτός της ΑΕΚ το παρόν έδωσε η Κίντερ Μπολόνια των Σάβιτς, Ντανίλοβιτς, Ριγκοντό, Σκονοκίνι και Νεστέροβιτς, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1992, Παρτιζάν και η Μπενετόν Τρεβίζο του Ομπράντοβιτς.
Στον πρώτο ημιτελικό η ΑΕΚ κέρδισε την Μπενετόν με 69-66, παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. Από τους νικητές ξεχώρισαν ο Άντερσον με 21 πόντους και ο Αλεξάντερ με 13, ενώ παράλληλα αυτή η νίκη της "Ένωσης" αποτελούσε και μία προσωπική νίκη του Γιάννη Ιωαννίδη, απέναντι στον Ομπράντοβιτς, από τον οποίο ο "ξανθός" πήρε τη ρεβάνς για τις ήττες του στους τελικούς των φάιναλ φορ του 1994 και του 1995! Στον δεύτερο ημιτελικό η Κίντερ διέλυσε την Παρτιζαν με 83-61 και έτσι το μεγάλο φαβορί, η Κίντερ Μπολόνια και το μεγάλο αουτσάιντερ, η ΑΕΚ θα μονομαχούσαν για το τρόπαιο στον τελικό!
Στον αδιάφορο μικρό τελικό η Μπενετόν κέρδισε με 96-89 την Παρτιζάν, ενώ στον μεγάλο τελικό πραγματοποιήθηκε το χειρότερο παιχνίδι όλων των εποχών. Η Κίντερ δεν είχε καμία διάθεση να παίξει επιθετικό μπάσκετ, αλλά ήθελε να παίξει... ξύλο στην άμυνα και η ΑΕΚ, μην αντέχοντας το σκληρό (στα όρια του αντιαθλητικού) παιχνίδι των Ιταλών έχασε με κατεβασμένα τα χέρια, 58-44. Οι μόλις 44 πόντοι που σημείωσαν οι "κιτρινόμαυροι" αποτέλεσε και αποτελεί αρνητικό ρεκόρ επίτευξης πόντων σε τελικό, ενώ ο αρχηγός της ΑΕΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς στη 2η του συμμετοχή σε φάιναλ φορ (ειχε ξανασυμμετάσχει με τον ΠΑΟΚ το 1993) δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να σηκώσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.
Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:
 
1999-ΜΟΝΑΧΟ-Ζαλγκίρις Κάουνας
Το 1999 το φάιναλ φορ γινόταν στο Μόναχο και ο Ολυμπιακός 2 χρόνια μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης ξαναέδινε το παρόν, προκειμένου να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. Εκτός του Ολυμπιακού στο Μόναχο βρισκόταν επίσης η Κίντερ Μπολόνια, η συμπολίτισσα της, Τιμσίστεμ Μπολόνια και η έκπληξη της διοργάνωσης, Ζαλγκίρις Κάουνας. Στον πρώτο ημιτελικό σημειώθηκε η πρώτη έκπληξη εκείνης της διοργάνωσης, καθώς το αουτσάιντερ, Ζαλγκίρις Κάουνας συνέτριψε τον Ολυμπιακό με 87-71, αφήνοντας ολόκληρη την Ευρώπη, άφωνη! Στον δεύτερο ημιτελικό, από την άλλη δεν συνέβη καμία απολύτως έκπληξη και το μεγάλο φαβορί, Κίντερ επικράτησε της συμπολίτισσας της, Τιμσίστεμ με 62-57. Έτσι λοιπόν ο επερχόμενος τελικός άρχισε να θυμίζει το ΄98, όταν το φαβορί Κίντερ αντιμετώπισε το αουτσάιντερ, ΑΕΚ και κέρδισε εύκολα. Σχεδόν όλοι θεωρούσαν πρωταθλήτρια Ευρώπης την Κίντερ, πριν καν ξεκινήσει το ματς, αλλά η Ζαλγκίρις δεν είχε πει την τελευταία της λέξη... Στον μικρό τελικό, το απόγευμα της Κυριακής, ο Ολυμπιακός, αν και απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν θα βρισκόταν στον μεγάλο τελικό, κέρδισε την Τιμσίστεμ με 74-63. Στον μεγάλο τελικό η Κίντερ μπήκε δυνατά στο ματς, ευτύχησε να έχει τον Ριγκοντό σε μεγάλη μέρα (27 πόντοι), αλλά, η Ζαλγκίρις δεν παρέδιδε τα όπλα και όχι μόνο αυτό, αλλά οι Μπούι (17 πόντοι) και Έντνι (14 πόντοι) σκόραραν ακατάπαυστα και οι Λιθουανοί διεκδικούσαν τον τίτλο στα ίσια. Εν τέλει το θαύμα ολοκληρώθηκε, η Ζαλγκίρις επικράτησε της Κίντερ με 82-74 και πήρε το πρωτάθλημα Ευρώπης! Το πιο όμως εντυπωσιακό στοιχείο της «σταχτοπούτας» Ζαλγκίρις του Καζλάουσκας ήταν ότι πήρε τον τίτλο, παίζοντας πιθανότατα το πιο θεαματικό μπάσκετ όλων των εποχών! Ενώ παράλληλα κατάφερε να ξορκίσει μετά από 6 χρόνια το φάντασμα του άθλιου «αντιμπάσκετ» της Λιμόζ του ΄93, αποδεικνύοντας ότι μία «μικρή» ομάδα μπορεί να πάρει τον τίτλο, χωρίς υποχρεωτικά να σκοτώνει το θέαμα…
Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:

2000-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-Παναθηναϊκός
Το 2000 το φάιναλ φορ γινόταν στη Θεσσαλονίκη και για την ακρίβεια στο ολοκαίνουριο κλειστό της Πυλαίας. Σε αυτό το φάιναλ φορ ο Παναθηναϊκός επέστρεφε σε τελική φάση Ευρωλίγκας μετά από 4 χρόνια, ενώ εκτός του Παναθηναϊκού στη συμπρωτεύουσα ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Πίνι Γκερσον, η Εφές Πίλσεν και η Μπαρτσελόνα του «δικού» μας, Ευθύμη Ρεντζιά. Αυτό το φάιναλ φορ έμεινε γνωστό ως το φάιναλ φορ των διενέξεων και των επεισοδίων, καθως υπήρχαν παράπονα από τους Έλληνες πως η FIBA έδωσε περισσότερα εισιτήρια στους οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ (οι οποίοι πάντα κατά διαβολικό τρόπο καταφέρνουν να είναι περισσότεροι στην τελική φάση της Ευρωλίγκας), ενώ παράλληλα πολλά αμάξια με αθηναϊκές πινακίδες έγιναν παρανάλωμα του πυρός εξαιτίας του απύθμενου μίσους μερικών οπαδών ομάδων της Θεσσαλονίκης! Στον πρώτο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Εφές Πίλσεν των Μουλαομέροβιτς και Τούρκογλου με 75-69, χάρις σε 22 πόντους του Μποντιρόγκα και 15 του Ρέμπρατσα, ενώ στον δεύτερο ημιτελικό η Μακάμπι είδε τον Χάφμαν να είναι σε καταπληκτική μέρα( (24 πόντοι) και διέλυσε τη Μπαρτσελόνα με 65-51. Στον τελικό της Κυριακής, ο Ρέμπρατσα ήταν ασταμάτητος (20 πόντοι), ο Κάτας εκτελούσε από παντού την ομάδα της καρδιάς του (17 πόντοι) και έτσι ο Παναθηναϊκός θα επικρατούσε με 73-67 της Μακάμπι και θα στεφόταν για δεύτερη φορά στην ιστορία του, πρωταθλητής Ευρώπης! To δεύτερο αστέρι, μόλις είχε μπει στη φανέλα..!
Δείτε τα τελευταία λεπτά του τελικού:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου