Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Μεγάλες ομάδες με "μικρό" κόσμο


 

Η σειρά των τελικών της Α1 ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό είναι πιθανότατα η καλύτερη σειρά τελικών μπάσκετ σε ολόκληρη την Ευρώπη! Σε αυτό το συμπέρασμα δεν οδηγηθήκαμε βεβαίως καθόλου αβίαστα, αλλά με βάση τα γεγονότα, καθώς αν σκεφτούμε ότι ο Ολυμπιακός είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης για τη φετινή σεζόν και ο Παναθηναϊκός ο περσινός πρωταθλητής Ευρώπης και παρολίγον φετινός φιναλίστ (ας όψεται το δίδυμο Γιούγκεμπραντ και Μαρτιν που σφύριξε τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ), μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι η "κόντρα" των 2 αιωνίων είναι η μονομαχία ανάμεσα στις 2 κορυφαίες φετινές ομάδες της Ευρώπης!

 Όταν όμως περιμένεις να δεις μία σειρά αγώνων ανάμεσα στις 2 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, περιμένεις να δεις και γήπεδα γεμάτα, γήπεδα στα οποία, κατά το κοινώς λεγόμενον να μην πέφτει καρφίτσα! Ήταν όμως έτσι οι μέχρι τώρα αναμετρήσεις των 2 ομάδων; Για τον τρίτο τελικό ίσως και να ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι κενές θέσεις ήταν ελάχιστες, αλλά για τους 2 πρώτους σε καμία περίπτωση... Στο πρώτο ματς υπήρχαν τουλάχιστον 1000 κενές θέσεις, καθώς από ότι φαίνεται οι φίλοι του Ολυμπιακου δεν μπορούν να γεμίσουν ένα γήπεδο, το οποίο έχει μόλις 12.000 θέσεις χωρητικότητα, σε ένα ματς μάλιστα το οποίο ήταν το πρώτο του πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακού, μπροστά στο κοινό του! Από την άλλη πλευρά στο δεύτερο ματς στο ΟΑΚΑ, η κατάσταση ήταν ακόμα πιο απογοητευτική καθώς σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 18.500 θέσεων, οι φίλαθλοι μετά βίας έφτασαν τους 14.000!!! Προφανώς για τους φίλους του Παναθηναϊκού, η ποιότητα του ρόστερ της ομάδας τους και τα 6 ευρωπαϊκά δεν αποτελούν ικανά κίνητρα για να τους πείσουν να "ανηφορίσουν" στο Μαρούσι σε ένα ματς απέναντι στον Ολυμπιακό!

Και εδώ φτάνουμε στο μεγάλο ερώτημα: Γιατί δεν γεμίζουν τα γήπεδα των 2 κορυφαίων ομάδων μπάσκετ της Ευρώπης;

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ευθύνεται η οικονομική κρίση, αλλά επειδή τις ίδιες καταστάσεις τις ζούμε ξανά και ξανά εδώ και χρόνια, επιτρέψτε μου να έχω διαφορετική άποψη. Η άποψη μου λοιπόν είναι ξεκάθαρη πάνω σε αυτό το θέμα, οι Έλληνες φίλαθλοι δεν ενδιαφέρονται για τα αθλήματα, δεν ενδιαφέρονται για το θέαμα, αλλά ούτε και για την ποιότητα των ομάδων τους! Οι Έλληνες φίλαθλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι 2 ειδών: είτε άνθρωποι που πάνε στο γήπεδο για να τα σπάσουν και να βγάλουν τα απωθημένα τους από άλλους τομείς της ζωής τους, είτε "πανηγυρτζίδες", δηλ. φίλαθλοι που το μόνο που θέλουν από την ομάδα τους είναι να κερδίζει προκειμένου να την "πούνε" στον απέναντι και να αισθανθούν αυτοί ανώτεροι. Εννοείται βεβαίως, ότι και η δεύτερη κατηγορία, αυτή φιλάθλων, στο γήπεδο προσπαθεί να βγάλει τα ψυχολογικά της προβλήματα! Π.χ. υποστηρίζω μία ομάδα Α και πάω στο γήπεδο για να κερδίσουμε την ομάδα Β, αν κερδίσουμε ξεσπάω τα προβλήματα της δουλειάς μου, όπου το αφεντικό μου με έχει κάνει πατίνι πάνω στους γνωστούς μου που υποστηρίζουν την ομάδα Β, τόσο απλά!

Το γήπεδο στην Ελλάδα αποτελεί δυστυχώς, το μέσο εκτόνωσης όλων των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούν οι ανισότητες του οικονομικοπολιτικοκοινωνικού συστήματος! Έτσι λοιπόν γίνεται καταννοητό το γιατί ο μπασκετικός Ολυμπιακός έχει λιγότερο κόσμο από τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, παρά το γεγονός ότι συγκριτικά είναι κατά πολύ ανώτερος του δεύτερου... Μα φυσικά γιατί δεν έχει σημασία το αν είσαι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη ή το αν προσφέρεις θέαμα, αλλά το αν κερδίζεις τον "αιώνιο" για να μπορέσει ο κάθε "προβληματικός" να βγάλει τα απωθημένα του από την προσωπική του ζωή (οικογενειακά, θέματα δουλειάς και όχι μόνο) στον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένο στον Παναθηναϊκό που φταίει για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε προσωπικό επίπεδο! Αντιστοίχως οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, και μόνο με τη σκέψη ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στον δεύτερο τελικό (το οποίο συνεπάγεται ότι δεν θα μπορούν να ξεσπάσουν και να εκτονώσουν όλα όσα αισθάνονται πάνω στους παίκτες του Ολυμπιακού) προτίμησαν να μην πάνε στο ΟΑΚΑ, παρά να δουν τον "τρισκατάρατο" εχθρό τους να τους κερδίζει μέσα στην έδρα τους.

Δυστυχώς αυτό είναι το φίλαθλο κοινό στην Ελλάδα, μισαλλόδοξο μέχρι αηδίας, γαλουχημένο με τη νοοτροπία: " Να ψοφήσει ο γάιδαρος του διπλανού"! Ας ελπίσουμε να ξαναέρθει η μέρα που αυτοί θα εξαφανιστούν από τα γήπεδα για να δωσουν το παρόν και πάλι οι αγνοί και "ρομαντικοί" φίλαθλοι, αυτοί που είναι Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί κατά κύριο λόγο και όχι αντιπαναθηναϊκοί και αντιολυμπιακοί κατά κύριο λόγο και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου