Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα στα final four- Β΄ μέρος 2001-2011 (vids)


Αφού κάναμε μία ιστορική αναδρομή στα φάιναλ φορ από το 1988-2000, ήρθε η ώρα να φτάσουμε και στα πιο πρόσφατα φάιναλ φορ, δηλ. σε αυτά της περιόδου 2001-2011. Σε αυτή την περίοδο κυριάρχησε ο καταπληκτικός Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αφού κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ευρώπης! Όμως εκτός του Παναθηναϊκού σε αυτή τη 11ετία συναντάμε και άλλες αξιόλογες ομάδες, όπως τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ευρώπης και τις ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα που κατέκτησαν από 2 η καθεμία. Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε τι έγινε σε κάθε φάιναλ φορ, ξεχωριστά.
2001-ΠΑΡΙΣΙ-Μακάμπι Τελ Αβίβ
Το 2001 στο Παρίσι το φάιναλ φορ ήταν περίεργο και ήταν περίεργο καθώς εκείνη τη χρονιά διεξήχθησαν 2 παράλληλα πρωταθλήματα Ευρώπης! Η Ευρωλίγκα της ULEB και η Σουπρολίγκα της FIBA! Εν τέλει αυτό που «μέτρησε» ως πιο «έγκυρο» πρωτάθλημα Ευρώπης ήταν η Σουπρολίγκα, καθώς σε αυτό συμμετείχαν οι 4 ομάδες του προηγούμενου φάιναλ φορ, δηλ. ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι, η Εφές Πίλσεν και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτές οι 4 ομάδες που προανέφερα, προκρίθηκαν και στο φάιναλ φορ του 2001 στο Παρίσι και μάλιστα στους ημιτελικούς τα ζευγάρια ήταν ίδια με αυτά της Θεσσαλονίκης το 2000, δηλ. Παναθηναϊκός- Εφές Πίλσεν και Μακάμπι- ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ακόμα πιο εντυπωσιακό δε, είναι το γεγονός ότι και οι νικητές ήταν ίδιοι με αυτούς της Θεσσαλονίκης και στους 2 ημιτελικούς, καθώς ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Εφές Πίλσεν με 74-66, ενώ η Μακάμπι κέρδισε με 86-80 την ΤΣΣΚΑ! Στον μεγάλο τελικό, όμως της Κυριακής η κατάληξη δεν ήταν ίδια με αυτή της Θεσσαλονίκης, καθώς η Μακάμπι μέσα σε ένα Παλέ Ντε Μπερσί, που θύμιζε Γιαντ Ελιάου από τα χιλιάδες κίτρινα κασκόλ «έλιωσε» τον Παναθηναϊκό. Η ανωτερότητα μάλιστα των Ισραηλινών φάνηκε από το ημίχρονο, όταν και η Μακάμπι βρισκόταν μπροστά στο σκορ με +14 (37-23)! Η κυριαρχία αυτή, της Μακάμπι οφειλόταν αφενός στο γεγονός ότι ο Ζέλικο Ρέμπρατσα ήταν σε κάκιστη βραδιά και αφετέρου στο ότι ο «ήρωας» του προηγούμενου φάιναλ φορ, Όντεντ Κάτας ήταν τραυματισμένος. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα προσπάθησε να το πάρει πάνω του και να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι, αλλά ως γνωστόν ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και έτσι η Μακάμπι επικράτησε δίκαια του Παναθηναϊκού με 81-67, παίρνοντας το πρωτάθλημα Ευρώπης έπειτα από 20 χρόνια!
Δείτε τα στιγμιότυπα του μεγάλου τελικού:
2002-ΜΠΟΛΟΝΙΑ-Παναθηναϊκός
Το 2002 η Ευρωλίγκα ήταν και πάλι ενιαία και αδιαίρετη και το φάιναλ φορ διεξαγόταν στη Μπολόνια, στην μητρόπολη του ιταλικού μπάσκετ. Σε αυτό το φάιναλ φορ το φαβορί ήταν ξεκάθαρο και είχε όνομα, Κίντερ Μπολόνια. Όμως εκτός της Κίντερ Μπολόνια στο φάιναλ φορ του 2002συμμετείχε η Μπενετόν Τρεβίζο, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Παναθηναϊκός, με τους «πράσινους» να είναι με διαφορά το μεγαλύτερο αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τροπαίου… Αυτό το φάιναλ φορ ήταν ίσως το πιο περίεργο στην ιστορία της Ευρωλίγκας και οι λόγοι ήταν δύο, 1) το γεγονός ότι διεξήχθη μέσα στο Πάσχα (οι ημιτελικοί Μεγάλη Παρασκευή και ο τελικός Κυριακή του Πάσχα !) και 2) γιατί η μετάδοση του φάιναλ φορ έγινε από το Tv Magic, ιδιοκτησίας Σωκράτη Κόκκαλη (πιθανότατα λόγω του ότι οι ιθύνοντες των «ερυθρολεύκων» πίστευαν ότι στο φάιναλ φορ, αντί του Παναθηναϊκού θα είναι ο Ολυμπιακός)! Στον πρώτο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, της προηγούμενης χρονιάς, Μακάμπι Τελ Αβίβ και την κέρδισε εύκολα με 83-75 χάρις στα «μαγικά» του Ομπράντοβιτς! Τι έκανε ο «Ζοτς»; Έβαλε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να παίζει τριάρι στην επίθεση και τεσσάρι στην άμυνα, μπερδεύοντας τον Μπλατ και διαλύοντας κάθε αμυντικό σύστημα της Μακάμπι! Στον άλλο ημιτελικό το μεγάλο φαβορί, η Κίντερ Μπολόνια επικράτησε της Μπενετόν Τρεβίζο με 90-82 και έτσι το ζευγάρι του τελικού ήταν έτοιμο, Κίντερ Μπολόνια- Παναθηναϊκός! Στον μεγάλο τελικό, η Κίντερ ήταν το απόλυτο φαβορί, καθώς έπαιζε μέσα στο σπίτι της και οι μονάδες ήταν εμφανώς ποιοτικότερες από αυτές του Παναθηναϊκού, αλλά ο Ομπράντοβιτς το έκανε και πάλι το θαύμα του. Αρχικά έβαλε μέσα στον Μποντιρόγκα να παίζει επί 10΄΄ στην επίθεση πλέι μέικερ και επί 14΄΄ πάουερ φόργουορντ, ενώ χρησιμοποίησε και το υπερόπλο, Λαζαρο Παπαδόπουλο! Με ποιο τρόπο; Μα ντοπάροντας τον ψυχολογικά, με σχόλια του στυλ: «Έχεις μυαλό. Έχεις χαρακτήρα. Έχεις ταλέντο. Στο ένα εναντίον ενός δεν μπορεί κανείς να σε νικήσει. Μπες μέσα και…φά' τους»! Έτσι ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 89-83 τη Κίντερ και πανηγύρισε το τρίτο του ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μέσα στη Μπολόνια! Χαρακτηριστικό του σοκ, που υπέστησαν οι Ιταλοί, ήταν τα λόγια του τεχνικού της Κίντερ, Έτορε Μεσίνα, μετά το τέλος του αγώνα: « Ο Ομπράντοβιτς είναι «κόμπρα», δεν ξέρεις που και πότε θα σε χτυπήσει και όταν το κάνει, το κάνει με τρομακτική ταχύτητα»!
Δείτε τα στιγμιότυπα του μεγάλου τελικού:
 
2003-ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ-Μπαρτσελόνα
Η τελική φάση της Ευρωλίγκας του 2003 πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη και αποτελούσε την μεγαλύτερη ίσως ευκαιρία της Μπαρτσελόνα να κατακτήσει επιτέλους το πρωτάθλημα Ευρώπης! Οι «μπλαουγκράνα» εκείνη την εποχή θεωρούνταν ως η πιο loser ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκας και για να είμαστε ειλικρινείς όχι, άδικα! Εξάλλου δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει στον χαρακτηρισμό της Μπαρτσελόνα ως loser, εάν αναλογιστεί ότι οι Καταλανοί είχαν συμμετάσχει μέχρι τότε σε 5 τελικούς και σε 7 φάιναλ φορ, χωρίς ποτέ να έχουν κατακτήσει το τρόπαιο! Έτσι λοιπόν, το 2003 και με αφορμή τη διεξαγωγή του φάιναλ φορ στη Βαρκελώνη, οι ιθύνοντες του συλλόγου έφεραν ότι καλύτερο κυκλοφορούσε στην ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου να γίνει επιτέλους το όνειρο τους πραγματικότητα και η Μπαρτσελόνα να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης! Η «Μπαρτσα» εκείνη της χρονιάς είχε στο ρόστερ της, τους: Μποντιρόγκα, Γιασικεβίτσιους, Ναβάρο, Φούτσκα, Βαρεχάο και Ντε Λα Φουέντε! Όμως στο φάιναλ φορ, εκτός της «Μπάρτσα» συμμετείχαν και άλλες αξιόλογες ομάδες όπως: η Μπενετόν Τρεβίζο, η Σιένα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στον πρώτο ημιτελικό η διοργανώτρια, Μπαρτσελόνα κέρδισε με 86-81 την ΤΣΣΚΑ, σε ένα ματς, όπου οι «μπλαουγκράνα» ζορίστηκαν πολύ και χρειάστηκε να βαρέσουν 20 βολές παραπάνω από τους αντιπάλους τους, προκειμένου να προκριθούν! Στον δεύτερο ημιτελικό η Μπενετόν Τρεβίζο επικράτησε της Σιένα με 65-62 χάρις σε ένα τρομερό τρίποντο του Μάσιμο Μπουλέρι 37΄΄ πριν τη λήξη του ματς. Την Κυριακή στο μικρό τελικό η Σιένα κέρδισε με 79-78 την ΤΣΣΚΑ, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, ενώ στον μεγάλο τελικό η Μπαρτσελόνα με τον Μποντιρόγκα να πραγματοποιεί μία πραγματικά τρομερή εμφάνιση, διέλυσε με 76-65 την Μπενετόν! Η κατάρα της Μπαρτσελόνα είχε σπάσει και εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί των Καταλανών θα ξεχύνονταν εκείνη τη νύχτα στους δρόμους της Βαρκελώνης προκειμένου να πανηγυρίσουν το πρώτο ευρωπαϊκό της Μπαρτσελόνα… Το ωραιότερο συμβάν εκέινου του φάιναλ φορ, συνέβη μετά τη λήξη του τελικού, όταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής Ντέγιαν Μποντιρόγκα είπε σε άπταιστα ελληνικά: «Φοβερή πόλη η Βαρκελώνη. Τα έχει όλα, από σήμερα έχει και το τρόπαιο της Ευρωλίγκας, αλλά δεν έχει Ρέμο! Να ρίξουμε λίγα λουλουδάκια, ρε γαμώ το»!!!
Δείτε τα στιγμιότυπα του μεγάλου τελικού:
 
2004-ΤΕΛ ΑΒΙΒ-Μακάμπι Τελ Αβίβ
Το 2004 το φάιναλ φορ γινόταν στο Τελ Αβίβ, 10 χρόνια μετά το προηγούμενο που είχε διεξαχθεί στην ίδια πόλη και το είχε πάρει η Μπανταλόνα. Αυτή τη φορά όμως η ομάδα του «λαού», δηλ. η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα συμμετείχε κανονικά στο φάιναλ φορ της πόλης της και θα «έσπαγε», όπως θα αποδεικνυόταν στη συνέχεια κάθε ρεκόρ! Σε εκείνο το φάιναλ φορ εκτός της οικοδέσποινας, Μακάμπι, συμμετείχαν επίσης η Σιένα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Σκίπερ Μπολόνια. Στον πρώτο ημιτελικό η Σκίπερ Μπολόνια επικράτησε έπειτα από ένα δραματικό ματς στην παράταση της Σιένα με 103-102 και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό της Κυριακής, το δεύτερο εισιτήριο πήρε η Μακάμπι, η οποία κέρδισε έπειτα από ένα πολύ δυνατό παιχνίδι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-85, δίνοντας με αυτό τον τρόπο για άλλη μία φορά ραντεβού με την ιστορία! Την Κυριακή, στον αδιάφορο μικρό τελικό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε με 97-94 την Σιένα και κατέλαβε την τρίτη θέση της διοργάνωσης. Στον μεγάλο όμως τελικό έγιναν πράγματα και θαύματα! Η απίστευτη Μακάμπι των: Γιασικεβίτσιους, Πάρκερ, Μπουρστέιν, Μπαστόν, Βούιτσιτς, Σαρπ, Χαλπερίν, Μπλούθενταλ, Σέλεφ, Σόυντοφ, Τόμας και Μπεν Κίμολ διέλυσε με 118-74 τη Σκίπερ Μπολόνια, προκαλώντας δέος σε όλη την Ευρώπη! Οι 44 πόντοι διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες αποτέλεσαν ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, όπως εξάλλου και η επιθετική συγκομιδή των 118 πόντων της Μακάμπι!!! Ο προπονητής των ηττημένων, Γιασμίν Ρέπεσα, το μόνο που κατάφερε να πει στη συνέντευξη Τύπου ήταν ότι: «Μετά από αυτό, που συνέβη απόψε, δεν έχω να πω τίποτε άλλο, παρά μόνο ότι ποτέ στην καριέρα μου, δεν έχασα ποτέ ματς με διαφορά 44 πόντων, ούτε ’’έφαγα’’ 118 πόντους σε ένα βράδυ»!
Δείτε τα στιγμιότυπα του μεγάλου τελικού:
 
2005-ΜΟΣΧΑ-Μακάμπι Τελ Αβίβ
Μετά την διεξαγωγή του φάιναλ φορ στο Τελ Αβίβ το 2004, το 2005 ήρθε η σειρά της Μόσχας να φιλοξενήσει την τελική φάση της Ευρωλίγκας. Αυτή η διοργάνωση θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί μέχρι και ιστορική, αν αναλογιστεί κανείς ότι το φάιναλ φορ του 2005 ήταν το πρώτο, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ! Η τεράστια επένδυση της ΤΣΣΚΑ συνέβαλε βεβαίως αποφασιστικά σε αυτό το βήμα εκ μέρους της Ευρωλίγκας. Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό από τα προαναφερθέντα, η διοργανώτρια ΤΣΣΚΑ αποτελούσε το μεγάλο φαβορί αυτής της διοργάνωσης, εκτός όμως των Ρώσων στο φάιναλ φορ συμμετείχε η Ταουγκρές (μετέπειτα Τάου Κεράμικα και αργότερα Κάχα Λαμποράλ), η πρωταθλήτρια Ευρώπης της προηγούμενης σεζόν Μακάμπι και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επέστρεφε σε φάιναλ φορ έπειτα από απουσία 2 ετών! Στον πρώτο ημιτελικό η Μακάμπι επικράτησε του αξιόμαχου, αλλά εμφανώς υποδεέστερου Παναθηναϊκού με 91-82, εκμεταλλευόμενη βεβαίως και τους χιλιάδες οπαδούς της, οι οποίοι όπως σε κάθε φάιναλ φορ, είχαν μετατρέψει την Ολιμπίσκι Αρένα της Μόσχας σε Γιαντ Ελιάου! Στο δεύτερο ημιτελικό, όμως έσκασε η βόμβα, καθώς το μεγάλο αουτσάιντερ, η Ταουγκρές κέρδισε το μεγάλο φαβορί, την ΤΣΣΚΑ με 85-78 και την απέκλεισε από το μεγάλο τελικό της Κυριακής! Την Κυριακή στον μικρό τελικό, η αποκαρδιωμένη ΤΣΣΚΑ έχασε μετά από 2 παρατάσεις από τον Παναθηναϊκό του πρωτοεμφανιζόμενου τότε σε φάιναλ φορ, Δημήτρη Διαμαντίδη με 94-91 και κατετάγη τέταρτη μέσα στο σπίτι της! Στον μεγάλο τελικό η Μακάμπι κέρδισε με 90-78 τη Ταουγκρές, κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα Ευρώπης. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι ήρωας της Μακάμπι σε εκείνο το φάιναλ φορ ήταν ο «δικός μας», Νέστορας Κόμματος, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης με μία μη ελληνική ομάδα! Ιστορία όμως σε εκείνο το φάιναλ φορ έγραψε και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος με την κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος Ευρώπης, έφτασε τους τρεις τίτλους στη σειρά και μάλιστα τρία σερί triple crown με δυο διαφορετικές ομάδες!
Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:
2006-ΠΡΑΓΑ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Εάν το φάιναλ φορ της Μόσχας το 2005 είχε ελληνικό χρώμα λόγω Κόμματου, το φάιναλ φορ της Πράγας ήταν «καταγάλανο», ελέω Παπαλουκά. Ο Έλληνας πλέι μέικερ της ΤΣΣΚΑ σε εκείνο το φάιναλ φορ θα πραγματοποιούσε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του και θα οδηγούσε την ρώσικη αρκούδα στον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης έπειτα από 35 χρόνια και το μακρινό 1971!Ο Παπαλουκάς που έφυγε από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό ως αποτυχημένος και πήγε στη Ρωσία προκειμένου να κάνει… παρέα στο Χατζηβρέττα (όπως είπε τουλάχιστον ο ατζέντης του Λουτσιάνο Καπικιόνι!), θα έγραφε ιστορία σε εκείνο το φάιναλ φορ, κάνοντας όσους τον αμφισβήτησαν να καταπιούν τη γλώσσα τους! Όμως για να πάρουμε τα πράγματα λιγάκι από την αρχή, σε εκείνο το φάιναλ φορ, εκτός της ΤΣΣΚΑ, συμμετείχε η πρωταθλήτρια Ευρώπης της προηγούμενης σεζόν, Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Μπαρτσελόνα και η Ταουγκρές που είχε κάνει την έκπληξη, αποκλείοντας στα προημιτελικά τον Παναθηναϊκό. Στον πρώτο ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ κέρδισε τη Μπαρτσελόνα με 84-75, έχοντας τον Παπαλουκά σε ρόλο ηγέτη να «βγάζει μάτια» σημειώνοντας 19 πόντους, ενώ στον δεύτερο ημιτελικό η Μακάμπι διέλυσε τη Ταουγκρές με 85-70. Στον μικρό τελικό της Κυριακής η Ταουγκρές νίκησε τη Μπαρτσελόνα με 87-82, ενώ στον μεγάλο τελικό η ΤΣΣΚΑ με έναν καταπληκτικό και πάλι Παπαλουκά να σημειώνει 18 πόντους με 3/4δ., 2/4τρ., 6/8β., 3ρ., 7ασ., 2κλ. και 2λ. επικράτησε της Μακάμπι με 73-69, κατακτώντας τον πολυπόθητο τίτλο μετά από 35 χρόνια ανομβρίας! Ο ενθουσιασμός μάλιστα των Ρώσων για την κατάκτηση του τίτλου και την εμφάνιση του Παπαλουκά ήταν τόσο μεγάλος, ώστε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και συνάμα αντιπρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Ντμίτρι Ιβάνοβ, είπε στον Παπαλουκά μία ατάκα που έμεινε στην ιστορία: «Θα σου δώσω ένα τανκ για να το οδηγήσεις στην Κόκκινη Πλατεία»!
Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:
 
2007-ΑΘΗΝΑ-Παναθηναϊκός
Τα φάιναλ φορ του 2005 και του 2006, είχαν ελληνικό χρώμα λόγω Κόμματου και Παπαλουκά, αντίστοιχα, αλλά ελληνική ομάδα είχε να κατακτήσει την κορυφή της Ευρωλίγκας από το 2002 και τη Μπολόνια, όταν δηλ. ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το ευρωπαϊκό μέσα στο σπίτι της Κίντερ. Αυτή η κακή πενταετία για τις ελληνικές ομαδες στην Ευρώπη έπρεπε να σπάσει και το γεγονός ότι το φάιναλ φορ του 2007 διεξαγόταν στην Αθήνα, έκανε τις προϋποθέσεις ιδανικές για κάτι τέτοιο. Η ελληνική ομάδα που διέθετε τις προδιαγραφές για να πετύχει κάτι καλό σε εκείνο το φάιναλ φορ ήταν ο Παναθηναϊκός που είχε την ευτυχία να διαθέτει στο ρόστερ του εκείνη τη σεζόν πολλούς ποιοτικούς παίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Σάνι Μπετσίροβιτς, ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς και ο Ραμούνας Σισκάουσκας. Εκτός βέβαια του Παναθηναϊκού σε εκείνο το φάιναλ φορ συμμετείχε η ΤΣΣΚΑΜόσχας του «δικού μας», Θοδωρή Παπαλουκά και 2 ισπανικές, η πρωτοεμφανιζόμενη σε φάιναλ φορ, Ουνικάχα Μάλαγα και η Τάου Κεράμικα (πρώην Ταουγκρές). Στον πρώτο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός κέρδισε με χαρακηριστική ευκολία την Τάου Κεράμικα 67-53, ενώ στον δεύτερο ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ επικράτησε εξίσου εύκολα της Μάλαγα με 62-50. Στον μεγάλο τελικό λοιπόν της Κυριακής θα συγκρούονταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης της περασμένης σεζόν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο οικοδεσπότης του φάιναλ φορ, Παναθηναϊκός! Στον μικρό τελικό που προηγήθηκε το απόγευμα της Κυριακής η Μάλαγα επικράτησε με 76-74 της Τάου σε έναν πραγματικά πολύ δυνατό ισπανικό εμφύλιο και κατέκτησε την τρίτη θέση. Στον μεγάλο τελικό ο Παναθηναϊκός με τους Διαμαντίδη κατά κύριο λόγο και Σισκάουσκας κατά δεύτερο να πραγματοποιούν εξαιρετική εμφάνιση κέρδισε σε ένα ματς θρίλερ την ΤΣΣΚΑ με 93-91 και κατέκτησε πανηγυρικά το τρόπαιο μετά από 5 χρόνια!
Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:
   
2008-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Την επόμενη χρονιά, το 2008, το φάιναλ φορ γινόταν στη Μαδρίτη όπου είχε να πραγματοποιηθεί φάιναλ φορ Ευρωλίγκας από το μακρινό 1967, δηλ. 41 ολόκληρα χρόνια! Εκείνη τη χρονιά από την τελική φάση της Ευρωλίγκας απουσίαζε τόσο ο πρωταθλητής Ευρώπης της προηγούμενης σεζόν, Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός. Βέβαια η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε και πάλι στο φάιναλ φορ και μάλιστα με διπλή εκπροσώπηση, λόγω των Παπαλουκά και Ζήση της ΤΣΣΚΑ! Ο δεύτερος είχε πάει στην ρώσικη αρκούδα, προκειμένου να βοηθήσει τους Μοσχοβίτες να ανακτήσουν τα σκήπτρα τους! Στην τελική φάση εκείνης της Ευρωλίγκας, εκτός της φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν, ΤΣΣΚΑ, συμμετείχε η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Σιένα και η Τάου, που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει θαμώνας των φάιναλ φορ, καθώς αυτή η συμμετοχή της ήταν η τέταρτη συνεχόμενη σε τελική φάση Ευρωλίγκας! Στον πρώτο ημιτελικό, η ΤΣΣΚΑ ζορίστηκε, αλλά εν τέλει κατάφερε να κερδίσει στα σημεία την Ταού με 83-79 και να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης. Στον άλλο ημιτελικό η Μακάμπι Τελ Αβίβ πραγματοποίησε μία ανατροπή επικών διαστάσεων, καθώς ενώ βρέθηκε να χάνει από τη Σιένα με 18 πόντους, γύρισε το παιχνίδι και το έστειλε στην παράταση, ισοφαρίζοντας 79-79 στη λήξη του αγώνα! Στο έξτρα πεντάλεπτο οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύτηκαν την ψυχολογία του αγώνα που ήταν με το μέρος τους και πήραν το παιχνίδι με 92-85. Ο τελικός πάντως ήταν «σούπα», σε αντίθεση με τον μικρό τελικό, ο οποίος παραδόξως έκρυβε εκπλήξεις! Στον μικρό τελικό η Τάου κέρδισε στην παράταση τη Σιένα με 97-93, σε ένα ματς όπου οι πλέι μέικερ των 2 ομάδων (Μακ Ιντάιρ και Πριχιόνι) μοίρασαν συνολικά 23 ασίστ! Στον μεγάλο όμως, τελικό δεν υπήρξε κανένα ντέρμπι. Η εμφανώς ανώτερη και κατά πολύ ποιοτικότερη της Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ επικράτησε της ομάδας του Τελ Αβίβ με 91-77 και κατέκτησε το 6ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας της. Το αξιοσημείωτο αυτού του φάιναλ φορ είναι ότι ο Ομπράντοβιτς, ακόμα και όταν πρόκειται για το «φάντασμα του», δεν μπορεί να λείψει από τα φάιναλ φορ! Έτσι παρά το γεγονός ότι ο «Ζοτς» απουσίαζε από τη Μαδρίτη, ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ, Ετόρε Μεσίνα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του τελικού δεν παρέλειψε να πει: «Η γυναίκα μου, η Λάουρα, όταν καθόμαστε τα βράδια στο σπίτι και κουβεντιάζουμε, μου λέει ότι είμαι καλός προπονητής, αλλά ο Ομπράντοβιτς είναι καλύτερος! Οφείλω να συμφωνήσω μαζί της, γιατί ναι μεν έχω περισσότερες νίκες στα μεταξύ μας ματς, αλλά χάνω στους τελικούς» !
Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:
   
2009-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-Παναθηναϊκός
Το 2009 στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, οι 2 «αιώνιοι», Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα συνυπήρχαν ξανά σε φάιναλ φορ μετά από 14 χρόνια (τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο πριν το 2009 ήταν το 1995)! Όπως γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό τα βλέμματα των Ελλήνων φιλάθλων και όχι μόνο, ήταν καρφωμένα στη γερμανική πρωτεύουσα για την μεγάλη «πρασινοκόκκινη» μονομαχία των ημιτελικών! Εκτός όμως των «αιωνίων», σε αυτό το φάιναλ φορ το παρόν έδωσαν η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στον πρώτο ημιτελικό, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός προσέφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου, με τους «πράσινους» να κερδίζουν εν τέλει τους «ερυθρόλευκους» στις λεπτομέρειες με 84-82. Από την άλλη πλευρά στον δεύτερο ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 82-78 και θα υπερασπιζόταν το «στέμμα» της στον μεγάλο τελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό. Στον μικρό τελικό ο απογοητευμένος Ολυμπιακός γνώρισε τη συντριβή από τη Μπαρτσελόνα με 79-95, αλλά ο μεγάλος τελικός είχε πολύ διαφορετική κατάληξη για τα ελληνικά χρώματα! Οι «πράσινοι» μπήκαν στο παρκέ της Ο2 Arena του Βερολίνου αποφασισμένοι να μην χαρίσουν ούτε ψίχουλο στους Ρώσους και έτσι το ημίχρονο βρήκε την αρμάδα του «Ζοτς» στο +20 (48-28), προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς της ελληνικής ομάδας! Όμως στο μπάσκετ και στον αθλητισμό γενικότερα ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, πόσο μάλλον όταν διαιτητής είναι ο κύριος Αρτεάγκα που δεν συμπαθεί και ιδιαίτερα τον Παναθηναϊκό… Έτσι στο δεύτερο ημίχρονο η αγωνιστική πτώση του Παναθηναϊκού σε συνδυασμό με τις διαιτητικές εφευρέσεις του Αρτεάγκα, ξαναέβαλαν τους Ρώσους στο παιχνίδι, δίνοντας τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη νίκη σε ένα ματς που στο ημίχρονο φαινόταν χαμένο! Τελικά όμως στο κρισιμότερο σουτ του ματς ο Σισκάουσκας αστόχησε, ελέω Θείας Δίκης και ο Παναθηναϊκός κέρδισε τους Ρώσους με 73-71 σε έναν πραγματικά συγκλονιστικό τελικό! Η δήλωση εκείνου του φάιναλ φορ, έγινε από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος ερωτώμενος κατά πόσο θα ήθελε να πάει στο ΝΒΑ, απάντησε: «Εκεί στην κανονική περίοδο δεν παίζουν μπάσκετ, δεν ενδιαφέρονται να κερδίσουν, αλλά τους νοιάζει μόνο το θέαμα, ενώ εμείς εδώ κάθε μέρα θέλουμε να νικάμε»!
Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:
   
2010-ΠΑΡΙΣΙ-Μπαρτσελόνα
Την επόμενη χρονιά το φάιναλ φορ διεξαγόταν στο Παρίσι και σε ένα γήπεδο, γνωστό και μη εξαιρετέο το Παλέ Ντε Μπερσί! Το γήπεδο δηλ. όπου ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το πρώτο πρωτάθλημα Ευρώπης που βάφτηκε γαλανόλευκο το 1996! Βέβαια στο φάιναλ φορ του 2010 την Ελλάδα δεν την εκπροσωπούσε ο Παναθηναϊκός, αλλά ο Ολυμπιακός, ενώ εκτός των «ερυθρολεύκων» την τετράδα έκλεινε η Μπαρτσελόνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η «έκπληξη» της διοργάνωσης, η Παρτιζάν! Στον πρώτο ημιτελικό η Μπαρτσελόνα επικράτησε της ΤΣΣΚΑ με 64-54 και πήρε το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό, ενώ στον δεύτερο ημιτελικό ο Ολυμπιακός, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση κέρδισε την Παρτιζάν με 83-80 και πήγε να συναντήσει τους «μπλαουγκράνα» στον τελικό! Στον τελικό της Κυριακής, ο Ολυμπιακός πάλεψε, αλλά η Μπαρτσελόνα δεν παιζόταν. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο απέδειξε γιατί τον ονομάζουν "λα μπόμπα", σημειώνοντας 21 πόντους, ενώ και οι υπόλοιποι άσσοι της Μπαρτσελόνα πραγματοποίησαν εντυπωσιακή εμφάνιση. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν οι Καταλανοί να κερδίσουν εύκολα τον Ολυμπιακό με 86-68 και να πανηγυρίσουν έξαλλα την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος Ευρώπης της ιστορίας τους!
Δείτε στιγμιότυπα του τελικού:
   
2011-ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ-Παναθηναϊκός
Την περασμένη σεζόν το φάιναλ φορ διεξήχθη στη Βαρκελώνη και όλοι οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι θεωρούσαν αυτονόητο, ότι η Μπαρτσελόνα θα έδινε το παρόν στο ραντεβού με την ιστορία και θα κατακτούσε το πρωτάθλημα Ευρώπης, κάνοντας το ριπίτ. Όμως ως γνωστόν κανείς δεν πρέπει να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο και όταν μιλάμε για μπάσκετ όπου ξενοδόχος εσείς βάλτε Ομπράντοβιτς! Ο μέγας «Ζοτς» λοιπόν με ένα υποδειγματικό κοουτσάρισμα στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, έκανε ρουά ματ στον ομόλογο του, της Μπαρτσελόνα, Τσάβι Πασκουάλ και απέκλεισε το μεγάλο φαβορί της Ευρωλίγκας πριν καν το φάιναλ φορ! Έτσι στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης, η τετράδα αποτελούνταν από τους: Παναθηναϊκό, Σιένα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στον πρώτο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός παρά το ξύλο… της Σιένα κατάφερε να αποδείξει την ανωτερότητα του έναντι των Ιταλών και να κερδίσει με 77-69, στον δεύτερο ημιτελικό από την άλλη η εντυπωσιακή Μακάμπι του Πάργκο διέλυσε τη Ρεάλ με 82-63! Την Κυριακή στον μικρό τελικό που προηγήθηκε η Σιένα έκανε… πλάκα στη Ρεάλ, κερδίζοντας την με 80-62, ενώ στον μεγάλο τελικό οι Διαμαντίδης και Μπατίστ έκαναν πλάκα στη Μακάμπι! Οι «πράσινοι» είχαν εξ αρχής τον έλεγχο του αγώνα, έβγαλαν εκτός ρυθμού τους Σχορτσιανίτη και Πάργκο, δηλ. τα όπλα της Μακάμπι και εν τέλει επικράτησαν δίκαια με 78-70. Με αυτό το τρόπαιο οι «πράσινοι» έφτασαν τα 6 πρωταθλήματα Ευρώπης, δηλ. όσα έχει και η ΤΣΣΚΑ και έθεσαν ως επόμενο στόχο να φτάσουν τα 8 πρωταθλήματα Ευρώπης της Ρεάλ!
Δείτε τα στιγμιότυπα του τελικού:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου